Nova Group Holding

Türklerin ABD’de gayrimenkul aşkı büyüyor!

Nova Group Holding Üst Yöneticisi Güler, “Türkler geçen yıl ABD’de 25 bin civarında gayrimenkul aldı. Türklerin bu yıl ABD’den alacağı gayrimenkul sayısının 35-40 bini bulacağını düşünüyoruz.” dedi.

 

İstanbul

İSTANBUL – GÖKHAN YILDIZ

ABD‘de konut alan Türklerin sayısı giderek artıyor.

Nova Group Holding Üst Yöneticisi (CEOMüjdat Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD’lilerin güven, hukuki sistem, tapu sigortası, değer artışı olan ve iyi getiri sağlayan gayrimenkul sattığını söyledi.

Türk öğrencilere ABD’de konut alması önerisinde bulunduğunu ifade eden Güler, “Türk öğrencilere ABD’de konut almalarını söylüyorum. Amerika’da konut fiyatı ortalama 50-100 bin dolar. Zaten 48 ayda 50 bin dolar kira ödüyor. Alınan konut 4 yıl sonra 100-200 bin dolar olacak. Bu parayı Türkiye’ye getirmesi sermaye olacak. Orada kalırsa da vizesine, yaşamına ve kuracağı hayata destek olacak.” şeklinde konuştu.

ABD’ye belli bir zaman için giden Türk vatandaşlarının konut almasını teşvik ettiğini belirten Güler, Türklerin geçen yıl ABD’de 25 bin civarında gayrimenkul aldığını, bu yıl ise ABD’den alacağı gayrimenkul sayısının 35-40 bini bulacağını düşündüklerini kaydetti.

“ABD’liler, ülkelerinde daha fazla emlak yatırımı yapacak”

ABD’li gayrimenkul şirketi Heafey Group’un Başkan Yardımcısı Carmine Zayoun da ABD Başkanlığı’na Donald Trump’ın gelmesinden dolayı ülkede beyaz yakalı Türk yatırımcı sayısında artış, Güney Amerikalı yatırımcı sayısında ise düşüş olduğunu kaydetti.

Zayoun, Trump yönetiminin ülkeyi içeriden büyüteceğini ifade ederek, “Trump’ın Obama’ya göre vizyonu farklı. Bu yüzden ABD’liler, ülkelerinde daha fazla emlak yatırımı yapacak. Trump, ticari bir kafaya sahip. O yüzden aldığı kararlar, iç pazarda ülkenin yararına olacak.” şeklinde konuştu.

Direkt uçuşların yatırımı etkilediğini, İstanbul’dan Miami’ye direkt uçuşlar olduğunu, bunun da pazarda yeni yatırımcı doğmasını sağladığını kaydeden Zayoun, İstanbul’un, içine kapanık bir şehir olmadığını ve Miami ile özdeşleştiği için birçok Türk yatırımcısının Miami’yi tercih ettiğini söyledi. 

“Türk yatırımcısı, gözünü ABD’ye dikti

Heafey Group Uluslararası Pazarlama Direktörü Emel Onur ise Türklerin gayrimenkul yatırımını en çok Güney Florida’ya yaptığını bildirdi.

Yatırım boyutunun artık değiştiğini ifade eden Onur, şöyle devam etti:

“Eskiden Türkiye’den çok zengin olan yatırımcılar Miami’ye gelip yatırım yapıyordu. Şimdi artık beyaz yakalı Türkleri de görüyoruz. 500 bin-2 milyon dolar arasında parası olan Türkler, Amerika’ya yatırım yapmaya başladı. Her gün herhangi bir şirketin genel müdüründen, CFO’sundan mail alıyorum. ‘Biz henüz Amerika’ya yerleşmeye hazır değiliz. Ama bir ayağımız Amerika’da olsun’ diyorlar. Benim son zamanlarda sık karşılaştığım müşteriler, ‘benim 300 bin dolar ila 800 bin dolar arası param var. Bunu bir yere yatırmak istiyorum’ diyenlerden… Bu para bütün hayatı boyunca yaptığı birikim olduğu için Türk yatırımcılar biraz daha seçici.”

Türk yatırımcısına yanlış bilgi verilemeyeceğini ifade eden Onur, Türkiye’deki bazı yatırımcıların Trump’ın gayrimenkul dünyasından gelmesinden dolayı ABD’yi içeriden güçlendireceğini düşündüğünü, bunun bir parçası olmak ve Trump’ın yapacağı atılımların yanında bulunmak istediğini kaydetti.

Onur, “Türk yatırımcısı, korkmak yerine fırsattan nasıl yararlanacağını düşünerek gözünü ABD’ye dikti.” dedi.

Nova Group Holding

‘Türklerin Almanya’da aldığı konut sayısı 2 milyona yaklaştı’

Avrupa’da yaşayan Türklerin 1 milyon 800 bin konut aldığı Almanya’yı 120 binle Fransa takip ediyor. Yurt dışında yaşayan Türklerin Belçika, İsviçre ve Hollanda’da 150 bin, ABD’de 75 bin, İsveç’te 10 bin civarında evi var.

Yapılan araştırmaya göre yurt dışında yaşayan Türklerin en çok konut aldığı ülke 1 milyon 800 bin rakamıyla Almanya olurken, onu 120 binle Fransa izliyor. Türklerin dünyada en çok ev aldığı şehir Berlin iken, ABD’de ise New York, Miami, Los Angeles ve San Diego başı çekiyor.

Yurt dışında 1975’ten beri Türklere konut satışı yapan ve bu konuda danışmanlık hizmeti veren Nova Group Holding Üst Yöneticisi (CEO) Müjdat Güler, Türklerin yurt dışında konut edinme verilerine ilişkin yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

Güler, Türklerin önceki dönemlerde genelde yurt dışından ev almak istemediğini kaydederken, Türkiye’de gayrimenkul konusunda yapılan bazı yanlışların onları dışarıdan ev almaya ittiğini söyledi.

Konut satışı yapıp teslimatı gerçekleştirmeyen firmalardan iflas eden şirketlere kadar birçok hususun Türklerin yurt dışından ev almaya yönlendirdiğini belirten Güler, “Ülkedeki küçük müteahhitlerin de dahil olduğu o yıllarda tüm piyasalar, ‘Alamancılar’ diye tabir edilen ama tüm Avrupa’dan gelen insanlara satılan ev ve arsa ile dönerdi. Hepimiz yazın ‘Alamancıların’ gelmesini beklerdik. 3 milyar dolar toplam ihracatımız varsa işçiler 5 milyar mark döviz getirirdi” dedi.

Yabancı devletlerin bunu gördüğünü, bu kişileri sisteme sokmak için onlara ev kredisi vererek ev almalarını sağlamak istediğini dile getiren Güler, bu konuda da başarılı olduklarını anlattı.

Almanya’yı Fransa izliyor

Güler, Türklerin yurt dışında 1985’te ev almaya başladığını ifade ederek, en çok Almanya’da ev alındığını belirtti.

Almanya’da yaşayan Türklerin yüzde 45’inin oradan ev aldığını aktaran Güler, “Yapılan araştırmalara göre, Türklerin Almanya’dan aldığı konut sayısı 2 milyona yaklaştı. Türklerin bu ülkeden aldığı konut sayısı 1 milyon 800 bin. Bu ülkeyi Fransa izliyor. Orada da bazı Türkler Fransız vatandaşı ve çoğu da Türkiye ile ilgili özel sorunları olan kesimler. Bu kişiler orada evleri yeni kimlikle alıyor. Buradan alınan ev sayısı ise 120 bin” diye konuştu.

Güler, Türklerin, Belçika, İsviçre ve Hollanda gibi ülkelerde 150 bin, ABD’de 75 bin, İsveç’te 10 bin civarında evi olduğunun bilgisini verdi.

“Türklerin en çok ev aldığı şehir Berlin”

Güler, ABD’de fazla Türk yaşamadığı için burada ev alanların sayısının az olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“ABD’de 300 bin Türk yaşıyor. Bunların önemli kısmının ev alma gücü yok. Amerika’da 308 milyon kişi yaşıyor ama 173 milyon ev var. İnsanların önemli bir kısmı bir kaç eve sahip. Büyük kısmı ise kirada yaşıyor. Amerikalıların golf için aldığı evler bile var. Türkler Amerika’dan çok ev almaz. Alanların çoğu zengin. Türklerin Amerika’da en fazla ev aldığı bölge Miami ve New York. Genel olarak dünyada en fazla konut aldığı şehir ise Berlin.”

“Türkler ev alımında çok bilinçli davranıyor”

Güler, Türklerin ev tercihinin gelir grubuna göre olduğunu ifade ederek, yurt dışında eğitim gören çocukları için ev alan üst gelir grubunun genelde apartman dairelerini tercih ettiğini anlattı.

ABD’de üst gelir grubunun kendisinin oturması için ev alması durumunda tercihinin deniz kenarında ve golf yapabileceği evler olduğunu aktaran Güler, “Bunlar da asgari 300 metrekare oluyor” dedi.

Güler, “Almanya’da yaşayan Türkler de alım yapmadan önce iş yerlerine ve çocuklarının okullarına yakınlığına bakıyor. Çıkan kredi, ödeyebilecekleri peşinat ve taksite bakarak ev alıyorlar. Yurt dışında yaşayan Türkler çok bilinçli hareket ediyor, ihtiyaçlarının dışına çıkmıyor” ifadelerini kullandı.

Nova Group Holding

Amerika’da Şirket Türleri ve Ayrıcalıkları

1.Sole proprietorship (Esnaf/Tacir) kurulması en kolay Amerika şirket türlerindendir.

Bu Amerika şirket türünde şirket sahibi şirketin bütün işlemlerinin tek sorumlusu ve yetkilisidir.Kimseye rapor vermeden bütün kararları tek başına alabilir.

Dezavantaj olarak sınırsız sorumluluktan dolayı kişisel malvarlığının da şirket ile birlikte riske girmesi, şirkete ortak almak teknik olarak mümkün olmadığından işi büyütmek için kişisel kredi ve kişisel imkanlar haricinde diğer opsiyonların zorluğu sayılabilir.

2. General Partership (Genel Ortaklık)

Yapısında ise iki veya daha fazla kişi bir işletmenin kontrol ve sorumluluğunu paylaşır. Esnaf/Tacir Amerika şirket türü kurulması kolaydır.

En basit ifadeyle ortaklıklar evlilik gibidir. Bu yüzden ortaklıklar kurulmadan önce göz önünde bulundurulması ve üzerinde tartışılıp karara bağlanması gereken unsurlar vardır.

Muhtemel anlaşmazlıkları önlemek için bütün ortaklar arasında yasal bağlayıcılığı olacak bir anlaşma imzalanması iyi bir fikirdir.

Bu anlaşmada bulunması gereken bazı konuları şöyle sıralayabiliriz: Kararların nasıl alınacağı, her ortağın başlangıçta yapacağı yatırımın miktarı, her ortağın görev, sorumluluk ve hakları, kar ve zarar paylasım metodu, kar dağılımının ne zaman ve nasıl yapılacağı, anlaşmazlıkların nasıl çözüleceği, yeni ortakların nasıl alınacağı, mevcut ortakların ortaklıktan nasıl ayrılabileceği.

3. Corporation Inc./Corp. (Şirket)

devlet tarafından kabul edilip tanınan, sahiplerinden farklı bir tüzel kişiliğe sahiptir. Bu yüzden çoğu zaman sahiplerinden ayrı bir şekilde vergilendirilebilir (C Corporation), sözleşme yapabilir veya mahkemeye verilebilir.

Bu tür Amerika şirket türlerinde hisse senetleri sahiplerine satılarak şekillendirilir. Hisse senedi ve tahvil satışları nakit girişi için de kullanılabilir. Şirketin sahipleri yönetim kurulunu seçer.

Şirket el değiştirdi durumda da varlığını devam etirebilir. Genelde ortaklar (shareholders) şirkete yaptıkları yatırım miktarı kadar o firmanın borçları için sorumlu tutlabilirler.
Bazı durumlarda bu tür şirketler Amerika şirket türlerinden olan S Corporation olma yolunu da tercih edebilirier. S Corporation Amerika şirket türleri vergilendirilme şekli genel ortaklıklarinkiyle aynıdır. Hem şirket hem de şahıs olarak iki kere vergi ödemek yerine, şirketten alınan kar payı ve maaş birleştirilerek direk kişisel vergi şeklinde ödenebilir.

4. LLC (Limited Şirket)

Amerika şirket türü diğer Amerika şirket türlerinin avantajlı unsurlarının bir araya getirildiği bir yapı denilebilir. Esnaf/Tacir ve Genel ortaklık türü şirketlerdeki vergi avantajı ile Corporation şirketlerdeki kişisel sorumlulugun minimize edilme avantajlarının aynı anda sağlar.

Kişisel sorumluluktan korunmaya şöyle bir örnek verilebilir: Eğer bir müşteriniz yediği yemek yüzünden hastalanır veya restornattaki başka ihmaller yüzünden zarar görürse avukatlar evinize veya sahibolduğunuz başka yatırımlarınıza dokunamazlar. Esnaf / Tacir ve Genel Ortaklık yapısındaki şirketlerin aksine Limited Şirketlerde sadece şirkete yaptığınız yatırım için risk söz konusudur.

Eğer zincir restorant düşünülüyorsa kukuk uzmanları bütün şubeler için ayrı Limited Şirket kurulması tavsiye etmektedirler. Bu sayede şubelerden birinde yaşanan herhangibir olumsuzluk sonucu dava açılması durumunda sadece o şubenin malvarlığı riske girerken diğer şubeler korunmuş olur.

Inc. veya Corporation yapısındaki şirketlerde de kişisel sorumluluk sınırlandırılmasına rağmen (LLC) Limited Şirket kurmanın başka avantajları mevcuttur. Başlangıç için LLC daha esnek ve kurulması kolay bir sirket türüdür. Yönetim kuruluna ve ortakların duzenli olarak toplanmasına gerek olmadığı gibi resmi kurumlar tarafından denetim ve kontrolü de daha azdır. Bir dezavantajı LLC Limited Şirketlerin halka açılamamasıdır. Bu surumda da şirketi C Corporationa çevirmek çok zor değildir.

Nova Group Holding

Amerika’da İstihdam Arttı

Seçim yılında Amerika istihdam rakamları her iki parti için de seçim malzemesi. Bank of America Merrill Lynch’te Global Ekonomi Direktörü olan Ethan Harris, bu konuda şunları söyledi: “Öncelikle, her zaman övgüyü de eleştiriyi de, hak etsin-etmesin iktidardaki parti alır. Ancak bu sefer çok tuhaf bir durum yaşıyoruz. Çünkü ekonomideki iyileşme doğru algılanmıyor. İşsizlik oranı yüzde 4,7’ye düştü. Bu, çoğu ekonomik veriye göre tam istihdam kabul edilir.”

Amerikan firmalarıysa istihdama daha geniş bir açıdan bakıyor. Amerika Muhasebeciler Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırma, firmaların eleman almaya devam ettiğini gösteriyor.

Finansal piyasalar da Mayıs ayındaki düşük istihdam verilerinden fazla etkilenmişe benzemiyor. Uzmanlar, Amerikan ekonomisinin, istihdam rakamlarından daha güçlü olduğunu söylüyor.

Nova Group Holding

Amerikada şirket kurmak

Amerikada şirket kurmak, birçok girişimci ve iş insanının hayallerinden. Bunun nedeni dünyanın en büyük ekonomisine sahip olması ve Amerikan dolarının uluslararası piyasadaki para alışverişindeki geçerli para birimi olması Amerikada şirket kurmak isteyenleri gözde ülkelerden biri yapmakta.

Amerikada şirket kurmak sebeplerinden bazıları liberalizm, ekonomik özgürlük, işinizi ve işletmenizi büyütmek, yabancı pazarlara açılmak veya ilk kez iş hayatına atılmak gibi sayılabilir.

Amerikada şirket kurmak, Amerikada iş ve ticaret ve yatırım yapmak için olmazsa olmaz gerekliliktir.

Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olmasanız da Amerikada şirket kurmak için Nova Danışmanlık ile doğru yerdesiniz.

Dediğimiz gibi Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları, gerekli prosedürleri tamamlamak şartı ile Amerika’ya gitmeden Amerika şirket kurabiliyoruz.

Amerikada yeni fikirlerin desteklenmesi ve girişimcilere birçok teşvik sağlanmasının, insanları bir iş için gerekli tüm avantajları içinde barındırıyor. Tüm bunların sonucunda her yıl Birleşik devletlerde binlerce yeni şirket kurulmaktadır.

Bir Nova Group Holding iştiraki olan Nova Danışmanlık, Amerikada şirket kurmak ve kuruluş süreçlerinde tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacak A’ dan Z’ ye ve uçtan uca anahtar teslim çözümler sunar.

Profesyonel ve deneyimli ekibimiz ile Amerika’da tüm ihtiyaçlarınıza tek merkezden çözmenizi sağlar.

Amerikada Şirket Kurmak için şirket unvanı ve şirketin kurulacağı eyalet, Registered Agent (Şirket Yetkilisi), Şirketin Tescil Edilmesi, Kuruluş Dokümanları ve İlk Kuruluş Toplantısı belirlenmelidir.

Amerikada Şirket Türleri

Amerikada Şirket Türleri içinden Amerika’da yaşamayanların veya vatandaşı olmayanların açacağı 2 şirket türü bulunmakta:

Amerikada şirket türleri, Sınırlı sorumlu kuruluş – Limited Liability Company (LLC)

Ticari şirket – Corporation (C-Corp)

Sınırlı sorumlu kuruluş anlamına gelen LLC (Limited Liability Company), yabancılar tarafından oldukça ilgi gören bir şirket türüdür. Amerikada e-ticaret şirketi kurmak LLC türünde bir şirket sizin için uygun olacaktır.

Biz de Anonim şirket olan C Corporation(incorporation, sahiplerinden bağımsız olarak ele alınır. Yani kendi gelirlerine göre kendi vergilerini öderler. Hissedarlar ise kendi vergilerini öderler. Burada vergiler birbirinden ayrılmıştır.

Şirketinizi hangi eyalette kuracağınıza ve şirket isminize karar verdikten sonra “registered agent” denilen aracı kurumlar üzerinden şirketinizin kurulumu uzaktan da gerçekleştirebilirsiniz.

Amerikada şirket türlerinden LLC şirketinizi kurduktan sonra IRS’den (ABD Milli Vergi Bürosu) EIN numaranızı alırız. EIN – Employer Identification Number işveren kimlik numarasıdır. EIN, işletmenizin vergi kimlik numarası gibi çalışır. Bu numara, ABD’de bir banka hesabı açarken de sizden istenmektedir. Amerika’da faaliyet yürüten her işletmenin kendine has bir EIN numarası vardır.